Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.
2023 yılının başlarında, Medium’un tepe yönetiminden yapılan bir bildiri ile birlikte, Medium’un kurucusu olan ve uzun yıllardır CEO görevini yürüten Evan Williams, CEO’luk koltuğunu Tony Stubblebine’e devredeceğini açıklamıştı ve sonrasında bu gerçekleşti.
Tony Stubblebine (Lakabı: Coach Tony), Medium’da uzun yıllardır önemli yayınlardan birisi olan Coach.me’nin baş editörlüğü görevini yürütüyordu.
Bu yüzden o dönemde atama yapıldığında şahsi görüşüm; Tony uzun yıllardır platformda aktif bir yazar ve kullanıcı olduğu için, bir çok problemin çözülmesini ve kullanıcılar tarafından beklenen yeniliklerin hızlandırılmasını sağlayacaktır şeklinde olmuştu.
Bu tahminimin üzerinden çok süre geçmeden ne oldu. Ağustos 2023 itibari ile Tony, ilk olarak 12 Ülkeyi daha Medium Partner Programına dahil edeceğini açıkladı.
O süreçte Medium’da Ödeme Alabilen Ülkelerin Listesini Aşağıda Paylaşıyorum.
Australia, Austria, Belgium, Canada, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hong Kong, Ireland, Italy, Japan, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Romania, Singapore, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, United States
Bu ülkelere ek olarak 1 Ağustos 2023 itibari ile Medium ödeme alan ülkeler arasına yeni katılan şanslı 12 Ülkenin Listesini Aşağıda Paylaşıyorum.
Brazil, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Gibraltar, Hungary, India, Liechtenstein, Malaysia, Malta, Thailand, and the United Arab Emirates
Bu haberlerin yankıları sürerken daha üzerinden 1 hafta bile geçmeden, Tony, bir açıklama daha daha yaparak 2024 başlarında, 60 Ülkeyi daha Medium Partner Programı’na ekleyeceklerini açıkladı.
Aşağıda Türkiye’nin de içinde olduğu ve bir sonraki aşamada Medium Partner Programına Asya ve Orta Doğu’dan eklenecek şanslı ükelerin isimlerini görebilirsiniz. (İncelemek isterseniz diğer tüm ülkelerin de olduğu tam listeyi bu yazının en altında paylaştığım Tony’nin orjinal makalesinde görebilirsiniz.)
Bizim için en önemli olan şey; bu ülke isimleri direk en yetkili kişi olan Medium’un CEO’su Tony tarafından açıklandı.
Bu bizler yani Medium Türkiye yazarları için uzun yıllardır beklediğimiz bir atılımdı.
2015 yılından bu yana platformda bir çok değerli yazar arkadaşımız sadece ödeme alamadıkları için platformda yazmayı bırakmışlardı.
Medium binlerde Türk yazarın terk edilmiş hesapları ile dolu. Bazen size de denk gelmiştir, bir makale okursunuz ve yazarı Türk’tür. Fakat yazıyı Medium’da yayınladığı tarihe bakarsınız 2015 yada 2016'dır. Ayrıca o yıldan beri hiç bir paylaşım yapmamış ve hesaplar resmen terkedilmiştir.
Umarım kısa süre içinde bu değerli yazar arkadaşlarımız Türkiye’nin Medium Partner Programı’na dahil edilmesi ile birlikte platforma geri dönerler.
Şimdi gelelim konu başlığımıza ve adım adım resimli olarak Türkiye’den Medium Partnerlik Başvurusu ve Stripe ayarları için hazırladığım detaylı kılavuzumuza;
Adımlara geçmeden önce en baştan sağlamanız gereken bazı koşullar var.
- Medium’da ücretli abone olmak.
- Medium Partner Programına uygun bir ülkeden başvuru yapmak
- Son 6 ay içinde en az bir makale yayınlamış olmak
Bu arada eğer Profesyonel bir VPN programı kullanmadan, Türkiye IP’si üzerinden başvuru yaparsanız direk ret alırsınız.
Ben VPN kullandığım halde bile, geçmişte üst üste 2 kez ret aldığım dönemi hatırlıyorum.
Büyük ihtimalle tarayıcıdaki çerezlerden ve geçmiş giriş kayıtlarımdan TR olduğumu anlamış olabilir.
Eğer ret alırsanız, internet tarayıcınızdaki tüm çereleri ve geçmişi temizlediğinizden emin olun.
Başarı için uymamız gereken tek şart; Kabul edilene kadar tüm aşamaları tekrar edin.
Not: Medium aynı kullanıcı için ayda sadece bir kez başvuru kabul ediyor. Ret alırsanız çözüm olarak ya başka hesap açıp oradan beklemeden tekrar deneyin yada koşul olan 1 ay süreyi bekleyin. Aradaki tek fark 1 ay beklemek yerine, diğer hesabınızdan Medium’un aylık ücretini tekrar ödemeniz gerekecektir.
Diğer aşamalara geçmeden önce yukarıda bahsettiğim ve aşağıda da hatırlatmak istediğim 3 şartı yerine getirdiğinizden mutlaka emin olmanız gerekiyor.
Henüz Medium’a üye olmadıysanız buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.
Ben yaklaşık 3 yıldır “VPN Unlimited” kullanıyorum. VPN Unlimited kesinlikle görünmek istediğiniz ülkede görünmenizi sağlıyor.
En kolayıda Medium’da son 6 ay içinde 1 tane makale yazmış olun.
Hazırlandıktan sonra şimdi sırasıyla yapılması gerekenleri inceleyelim.
1. Adım
Profil sekmesi içerisindeki “Apply To The Medium Partner Program” yazan kısıma giriyoruz.
2. Adım
Daha sonra karşımıza çıkan sayfadaki, sol altta bulunan “Apply Now” sekmesine tıklıyoruz.
3. Adım
“Start” sekmesine tıklayarak devam ediyoruz.
4. Adım
Başlangıçta belirttiğim şartları otomatik kontrol eden bir ekran ile karşılaşacaksınız. Eskiden bu aşamaları siz başvurunuzu gönderdikten sonra onlar kontrol edip, 3 gün içinde e-mail ile dönüş yaparlardı.
Fakat artık sistem hemen otomatik olarak şartları sağlayıp sağlayamadığınızı kontrol ediyor.
Aşağıda nasıl bir ekran ile karşılaşacağınız görebilirsiniz.
Mevcut iki hesabımda Medium Partner Programına dahil ve onaylı olduğu için yukarıdaki ekran alıntısını bedava sürüm olan Medium Ghost hesabım üzerinden yaparak ekran görüntülerini aldım.
5. Adım
Eğer bu üç şartı sağlayabiliyorsanız, sizde devam et seçeneği çıkacak ve süreci bir sonraki ekrana geçerek ilerletebileceksiniz.
Bir sonraki adımda size daha detaylı sorular soracakları bölüme geçecekler.
18 Yaşından büyük müsünüz?
6. Adım
Medium profil sayfanızın aşağıdaki şekilde linkini yazmanızı istiyorlar.
Ekranda örnek olarak gösterdiğim yazılışı kullanıcı adınıza uygun olarak yazabilirsiniz.
7. Adım
Medium hesabınıza girerken kullandığınız e-mail adresiniz?
8. Adım
Nerede yaşadığınızı soruyorlar. Buraya eğer Türkiye yazarsanız başvurunuz direk ret verecekler. DİKKAT.
O yüzden VPN bağlantısında kullanacağınız ülkenin buraya yazılması gerekmektedir.
9. Adım
Ben ilk Medium İngilizce hesabımı açarken 2 yıl önce Almanya üzerinden denemiştim ve bir kaç denemeden sonra onay aldım.
Fakat geçen hafta Medium Türkçe hesabım için güncel yaptığım başvuruda ise sadece 5 dakika içinde tüm Stripe ayarları yapılmış onaylı bir hesabım oldu.
Süreç bana eskisine göre çok daha basit geldi. Eğer Medium Partner Onayını geçmişte almayı denemiş ve ret aldıysanız.
Bugün tekrar deneyin ve göreceksiniz ki çok kolay ve kısa süre içinde onay alacaksınız.
Bunun nedeni artık Medium Partner Programına başvuru yapmak için platforma ücretli üye olmamız olabilir.
Sonuçta şöyle düşünün Medium sadece okuyuculardan değil artık yazarlardan da para kazanıyor.
Bu sayede Medium’da ne kadar çok yazar varsa o doğrultuda da kasalarına her ay düzenli para giriyor.
Eğer adımları ve uyarılarımı dikkate alarak ilerlediyseniz,
Tebrikler, Artık Medium’da Ödeme Alan Bir Yazarsınız…
Stripe Ödeme Ayarları Türkiye’den Nasıl Yapılır
Medium’um onayı sonrasında ekranda Stripe ödeme ayarlarını yapmanız için bir ekran çıkacak.
Stripe Ödeme ayarlarının da Medium Partner başvurusu ile aynı hassasiyetle tamamlanması gerekiyor.
Çünkü an itibari ile Stripe üzerinden Türkiye’de halen hesap açılamıyor ve ödeme ayarları yapılamıyor. Stripe’dan defalarca ret aldıktan sonra bir yöntemin çalıştığını keşfettim.
Çok basit bir yolla Stripe’da başarılı şekilde ödeme ayarı yapabiliyoruz.
Stripe ödeme ekranına geldiğinizde ilk karşılaşacağınız soru hangi ülkede yaşadığınız olacaktır.
Ben son zamanlarda kendiminde yaptığı gibi yeni başvuru yapan arkadaşlarımıza Almanya’yı öneriyorum ve henüz başvuru yapıpta içlerinde Stripe’dan onay alamayan olmadı.
Takılan arkadaşlarımız bana yazdılar ve kısa süre içerisinde kendilerini yönlendirmelerim ile başarılı şekilde tüm aşamaları geçtiler ve onay aldılar.
Eğer sizinde takıldığımız noktalar olursa bu yazının yorumlar sekmesinde sorularınızı sorabilirsiniz.
Stripe’da dikkat etmeniz ilk önemli nokta karşınıza çıkan soruda bireysel olduğunuzu (yani şirket olmadığınızı) gösteren seçeneği seçin. Ülkeyi Almanya seçerseniz soruyu Almanca olarak soracaktır, bir sözlük yardımı ile bireysel hesap olanı seçtiğinizden emin olun.
Daha sonra sizden bir adres bilgisi isteyecek, buraya elinizde isminize kayıtlı olan bir fatura ile örtüşecek şekilde adres bilgilerini girin.
Bu elektrik, doğalgaz, telefon, internet vb. fatura olabilir.
Adresin faturada yazdığı gibi bire bir yazıldığından emin olun. Sakın Türkiye olarak adres sekmesine birşey yazmayın.
Ekran da şunu görmeniz gerekiyor.
X Mah. Y Sok. No:A K:X D:Y Türkiye'de ki Şehir Adı - Germany
Elinizde adınıza ait ve adresi bu şekilde gösteren faturayı her zaman hazırda tutun. Bazen adres doğrulaması isteyebiliyorlar.
Son ekranda Medium'da Tax Information (Vergi bilgilerini) doldurmanız gerekiyor. Burada Türkiye'yi seçerek ilerleyin ve gerçek adresinizi yazın.
Hepsi bu kadar.
Stripe'da gerekli olan banka hesap bilgileri için Payoneer'da USD hesap açarak ilerleyebilirsiniz.
Tüm süreçte ödemeler şu aşamalardan geşerek banka hesabınıza gelir.
Medium ---> Stirpe ---> Payoneer ---> TR Banka Hesabınız
Her durakta bir komisyon bırakacağınızı unutmayın. Medium'dan çıkan 100$ hesabınıza yaklaşık 60$ olarak yatar. Bunu göz önünde bulundurun.
Eğer yazdığım bu yazıyı beğendiyseniz ve başarılı olmanıza destek olduysa, yazıya alkış ve yorum yaparak destek olabilirsiniz.
Medium’un 2023 Ağustos itibari ile yayınladığı yeni algoritması ile alkış ve yorum alan yazılar daha iyi ödeme alabiliyor. Sizde yazdığınız yazılarınızda bunu gözlemleyeceksiniz.
Not: Paylaştığım bazı ekran alıntılarını 2021 ve 2023 yılından arşivimde olanlardan kullandım. Güncel başvuru yaparken bazı ufak değişiklikler görmeniz sizi yanıltmasın, aşamaların genelinde büyük bir farklılık yoktur.
Yazarlık yolculuğunuzu, Medium’da kuralına uygun ve daha iyi yapabilmeniz için size küçük bir hediye vermek istiyorum — Buradan Alabilirsin.