Siz hâlen sadece yazarak para kazanmaya mı çalışıyorsunuz?
Hislerinizi çok iyi tahmin ediyorum. Yazmak için fena sayılmayacak kadar vakit harcıyorsunuz. Bugün olmasa bile ileride bir gün içerik yazarlığından hayatınızı geçindirecek kadar gelirlere nasıl ulaşacağınızı en hızlı yoldan öğrenmek istiyorsunuz.
Sizi suçlamıyorum. Çünkü ben de aynı şey için uzun süredir sıkı şekilde araştırma yapıyorum. Başarılı ve çok kazanan özellikle de yabancı yazarların neler yaptıklarını, stratejilerini takıntılı denilebilecek seviyede yakından gözlemliyorum.
Bu yazıyı her seviyeden yazarın faydalanabilmesi için sıfırdan ileri seviyeye kadar adım adım hazırladım. Rehbere geçmeden önce ise genel olarak yazarlık ekosistemine dair önemli tecrübelerimi ve bireysel olarak yaptığım hatalardan, stratejilerden bahsetmek istiyorum.
Ne seviyede bir rehber okuyacağınızı daha iyi anlayabilmeniz için en baştan şunu söylemek istiyorum. Bu yazının tamamlanması için toplam 12 saat kadar zaman harcadım ve son cümlesine kadar okurlara bir şeyler katabilmek için her satırı özenle yazdım.
Ben, belki henüz profesyonel — tam zamanlı bir içerik yazarı sayılmam. Çünkü kendi tercihlerim doğrultusunda blog yazarlığını özellikle şu sıralar bana göre çok az denilebilecek kadar zaman harcayarak yapıyorum.
Blog yazarlığının, beni en çok şaşırtan yanı; bu ekosistemde harcadığımız zaman ile doğru orantılı olarak gelir elde eden bir modele sahip olabilmemizdir. Ayrıca ilk gün itibari ile gelir elde edebiliyoruz.
Şöyle de düşünebilirsiniz, platformlarda başka yazarları okuyarak, kaliteli içerikler üreterek ve diğer yazarlar ile yorumlar üzerinden gerçekleştireceğiniz etkileşimlere bağlı olarak organik bağlar kurarsınız. Bu sayede de platformda harcadığınız toplam süre kadar gelir elde edersiniz.
Yani sadece içerik yazarak başarı elde etmeyi bekliyorsanız, başladıktan çok kısa bir süre sonra keyfinizin kaçacağından ve karamsarlığa kapılacağınızdan eminim. Çünkü ben de bunu defalarca yaşadım.
Düzenli şekilde blog yazmaya başladıktan sonraki 6 ay içinde ulaştığınız okunma, ziyaret vb. etkileşim istatistikleriniz çok önemlidir. Bu veriler size 3 yıl sonra yazarlık ekosisteminde nerede konumlanacağınız ile ilgili büyük resmi gösterir.
Rehber yazıya geçmeden önce sizlere düzenli olarak yazmaya başladığım ve son 5 yıllık süreçte blog yazarlığında yaşadıklarımdan kısaca bahsetmek istiyorum. Ek olarak da blog yazarlığını şu sıralar hayatımın neresinde konumlandırdığımı örnekler ve rakamlar üzerinden sizlere anlatmak istiyorum.
Benim güncel verilere göre yazarak elde ettiğim gelirler, yazmaya ve okumaya harcadığım süreler ile doğru orantılı olarak değişiyor.
Bir yazı hazırlamak için en az 3–4 saat kadar zaman harcıyorum. Geçmiş yazılarımda 30 dk — 60 dk gibi sürelerde de yazılar yazdığıma dair cümlelerimi okumuş olabilirsiniz. Fakat artık yazı stilimi ve paylaşım sıklığımı değiştirme yönünde kararlar verdim. Artık kısa ve sık yazmak yerine kapsamlı ve çok fazla bilgi barındıran uzun rehber yazıları yazmak istiyorum. Mesela bu yazıdaki kurguyu yapmam, araştırma ve yazıyı hazırlamam ekranın başında 12 saatimi harcamama neden oldu.
Yeni yazarlardan çok sık duyduğum bir soruya yanıt vererek ilerleyelim. Güncel verilere ve okunma istatistiklerime göre yazdığım her yazımdan Medium’da ortalama 25$ kazanıyorum.
Bu rakamlar yazının SEO’sunun çalışıp çalışmadığına, Google Trendlere girip girmediğine göre değişim gösteriyor. Fakat toplam gelir / paylaşılan yazı oranı olarak yazı başı baktığımızda ortalama olarak bu rakama ulaşabiliyorum.
Medium’a ek olarak aynı yazıyı canonical link kullanarak kendi bloglarımda da paylaşıyorum ve oralardan da yazı başına yakın seviyelerde Google Adsense geliri elde ediyorum.
Şu sıralar günlük yaşamımda “Aile — Seyahat — İş — Hobi — Kişisel Gelişim (Yabancı dil — dinleme — okumalar vb.) — Spor — Yayın — Topluluk aktivite ve yazıları — Plansız Çıkan İşler” döngüsünden arta kalan çok az süreyi blog yazarlığına ayırıyorum.
Blog yazarlığını, yukarıda sıraladığım öncelikli rutinlerimin hiç birisinden vazgeçmeyecek şekilde hayatımın bir yerinde konumlandırdım. Fakat bu lükse ulaşabilmek için geçmişte birçok rutinimden vazgeçtiğim uzunca bir dönem oldu.
Kısacası bu seviyeye gelmem çok kolay olmadı.
İlk başlarda özellikle kişisel gelişimime ayırdığım günlük 2–3 saatlik süreyi, 2023 yılının ikinci yarısında komple blog yazarlığına ve Türkiye Yayınını kurmak için ayırdığımı söyleyebilirim.
O dönemde sadece içerik üretmekle kalmıyordum. Medium’da uzun süredir pasife düşen Türkçe yazarların ve içeriklerin nasıl büyüyebileceği ile ilgili platformda büyük bir sıçrayış yapmayı planlıyordum.
Algoritma canavarı yüzünden platformda yolunu kaybetmiş, mutsuz yazarlar ile tek tek iletişime geçiyordum. (Bu süreç, benim için herhangi bir içerik yazmaktan çok daha fazla zaman alan bir dönemdi.)
Türkiye Yayınını kurduktan sonraki ilk 3 aylık sürede her şeyi tek başıma ve yalnız olarak yürütmek zorundaydım. Platformda uzun süren okumalar yaparak en iyi yazarları bulma çabalarımın olduğu dönemde defalarca uykusuz ve uzun geceler geçirdim.
Şanslıydım ki 3 aylık yalnız geçirilen süreden sonra bana ve topluluğa inanan hâlen birlikte yürüdüğüm çok değerli arkadaşlar ile tanışma fırsatı yakaladım. Artık onlarında destekleri ile birlikte topluluk — yayın olarak inanılmaz bir ivmeyle büyümeye devam ediyoruz.
Blog yazarlığına başlamak için yapılması gerekenler nelerdir?
- Sıfırdan bir blog sitesi kurarak orada yazmak.
- Medium’da sıfırdan yazmaya başlamak olabilir.
Gerçek ve sürdürülebilir gelir modeli oluşturmak için günlük yaşantınızdaki bazı önceliklerinizden ödün vererek her gün en az 2–3 saatinizi, en az ilk 6 aylık süre boyunca disiplininizi bozmadan yazmaya — okumaya — araştırmaya harcamanız gerekiyor.
6 aylık süre, süreçte yapılan hatalar, disiplini kaybetmeler, geliri düşük bularak vazgeçmeler, bir süre sonra tekrar başa sarmalar vb. şeylerden dolayı 2–3 yıla kadar uzayıp gidebilir.
Özellikle yazmaya yeni başlayan ve azımsanmayacak sayıdaki yazar arkadaşlarımızda şunu gözlemliyorum.
Diğer yazarları okumadan, platformda okuma yapmak için zaman harcamadan, sadece sık sık 200–400 kelime uzunluğunda ortalama yazılar yazarak, hemen başarıya ulaşmak ve yükselen eğrilerde istikrarlı şekilde gelir elde etmek istiyorlar.
Blog yazarlığını hayatınızın neresine koyacağınıza, ne kadar kaliteli içerikler üretebildiğinize ve işin özünde de bu işe ne kadar süre ayırmak istediğinize göre gelirleriniz / başarı seviyeniz değişim gösterir.
Bu arada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Belirli bir istatistik oluşturmak ve ileriye dönük gelir modeli hesabı yapabilmeniz için;
- Haftada en az 3–4 tane 1.000 kelimeden uzun
- SEO uygunluğu yüksek olan
- Başka kaynaklardan direk kopyala — yapıştır olmayan
- İngilizce metinlerden çeviri şeklinde paylaşmadığınız
- Aktif yayınlarda paylaşılan
Tamamen özgün, kaliteli yazılar yazmanız gerekir.
İşin özünde klavyenin başına oturarak duygusu olan gerçek insan hikâyeleri yazmak var.
Belirli bir gelir / takipçi seviyesine ulaştıktan sonra da hızınızı hemen kesemezsiniz.
İyi bir takipçi (Türkçe içerik üretenler için 1K, İngilizce içerik üretenler için 5K) sayısına ulaştıktan sonra ayda en az iki tane yazı yazmazsanız, kitleniz ile oluşturduğunuz bağlar kopmaya başlar ve bir süre sonra unutulursunuz.
Unutulmanın anlamı: Vazgeçen yazarlar mezarlığına girmek ya da algoritma çöplüğüne düşmektir.
Ben de birçok yeni başlayan yazarın yaptığı gibi en başlarda sadece sayılara odaklanarak özellikle İngilizce bloğumda birçoğu kaliteden — duygudan yoksun 200 tane yazı paylaştım. 2 yıl sonunda elde ettiğim sonuç ise kocaman bir sıfır oldu.
O süreçte bloglarımdan elde ettiğim gelirler, sadece blogların yıllık alan adı ücretlerini ve platformlara ödediğim üyelik paralarını çıkartabiliyordu.
Dürüst olmak gerekirse attığım taş ürküttüğüm kuşa değmiyordu.
Sahip olduğum koşullar, birçok yazarın yaptığı gibi vazgeçmek için her şeyi önüme getiriyordu.
Şu sıralar yeni yazarların yazılarında aşağıdaki türden sitem cümleleri görüyorum.
“Bir yıllık hedef belirledim, eğer istediğim seviyelerde gelirler elde edemezsem yazmayı bırakacağım” vb. yazılar paylaşıyorlar.
İnanın bana ne platformların ve nede okurların umurunda değilsiniz. Siz olmazsanız, emin olun başka bir yazar yerinizi hemen dolduracak. Keşfette okurların önüne benzer içerikler üreten başka bir yazar çıkmaya başlayacak.
Eğer ben sadece gelir odaklı bakarak şu an bu yazıyı hazırlasaydım, yazıda geçen her ana başlığı ayrı bir yazı serisi olarak paylaşır ve önümüzdeki 1 hafta boyunca her gün başka bir hikâye üretmişte olabilirdim. Bunun anlamı da 25$ yerine 150$ kazanabilirdim.
Peki bunu neden yapmıyorum?
Okurlarıma değer veriyorum ve belirlediğim bir ana konu altında tüm bildiklerimi paylaşarak, okurlarımın okuma listelerine eklenebilecek seviyede kaliteli olan, tüm tecrübeleri bir araya getirerek tek yazı altında uzun bir yazı olarak yazmayı tercih ediyorum.
Ne demek istediğimi ve ne türde içerikler üretmeniz gerektiğini anladığınızı düşünüyorum.
Yazarlar ve okurlar arasındaki en ince çizgi ”GÜVEN” dir. — G.Y
Yazar olarak bir okuyucudan elde edilebilecek en büyük kazanç, onun güvenini kazanmaktır.
Diyelim ki süper bir başlığa sahip olduğunu düşündüğünüz yazınızı paylaştınız. Başlığınız ile yazınızın içinde okurlarınıza harika şeyler sunacağınızı vaat ettiniz.
Fakat içeriğiniz başlıkta vaat ettiğinizden daha zayıf ve/veya özensiz hazırlandıysa işiniz gerçekten çok zor.
Okurlarınızı sadece bir kez kandırabilirsiniz. Bir sonraki yazınızı, aynı şeyi tecrübe edeceklerini düşünerek emin olun kesinlikle okumayacaklar.
Gelişi güzel şekilde aklınıza gelenleri günlük tadında yazmak yerine en harika eserinizi hazırlayıp okurlarınıza sunacak kadar zaman harcamalı, özen ve çaba göstermelisiniz.
Kısa kısa yazı serileri oluşturmak yerine bütün seriyi uzun olan tek bir yazı altında yazmayı deneyin.
Medium Türkiye Yayınında her ay düzenli olarak yayınlanan “Çok Okunanlar” yazı serisini mutlaka inceleyin.
Paylaşılan başarılı içerikleri inceleyin, her ay farklı bir yazarın yazısının daha çok okunduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunun anlamı, yazılarından ve stilinden çok fazla şey öğrenebileceğimiz çok fazla değerli yazar var demektir.
Her ayın çok okunan hikâyeleri sizlere mutlaka yol gösterecektir.
Ne tip yazıların, hangi konuların daha çok okunduğunu en kolay şekilde bu sayede öğrenirsiniz.
Bu yüzden satır aralarında sürekli üstüne basa basa yazı yazmaya harcadığınız kadar süreleri platformlarda diğer yazarları okumak içinde harcamanız gerektiğini vurguluyorum.
Blog yazarlığına başladığım ilk günden beri azımsanmayacak sürelerde başarılı yerli — yabancı popüler yazıları ve yazarları okuyorum, sürekli gözlemliyorum, online olarak düzenledikleri bütün atölye — etkinliklere katılıyorum. Genellikle USA saatine göre etkinlikleri düzenledikleri için çoğuna TR saati ile gece yarılarında katılmam gerektiği halde hiçbirisini kaçırmıyorum.
En büyük kazanımlarımı da genellikle bu tip kaliteli içerikleri ve yazarları gözlemleyerek öğreniyorum. Daha sonra da çıkarttığım dersleri ve gözlemleri kısa notlar şeklinde dijital not defterime yazıyor, bu yazı tarzında içerikler paylaşarak ihtiyaç duyan özellikle yeni başlayan yazarlar ile paylaşıyorum.
Giriş bölümü biraz uzadı farkındayım. Merak etmeyin, birkaç önemli tespitimi daha sizlerle paylaştıktan sonra detaylı rehber yazısına geçiş yapacağız.
Çok okunan — çok kazanan hikâyeler genellikle 1.500 kelimeden uzun olanlardan çıkar. Çünkü arama motorları ve SEO kuralları uzunca emek harcanan, özgün, kaliteli yazıları sever.
Ayrıca platformlar, okunma ve görüntülenme sayılarından daha çok hikâyelerimizin okunma sürelerine — etkileşim seviyelerini hesaplayarak bizi destekler veya desteklemez.
Ne kadar uzun yazarsanız, yazınızda o seviyede uzun okunur. Yazınız keşfete düşer, öne çıkar.
Ama uzun yazmak için kalitesiz saçma sapan ve konudan sapan içerikler paylaşılmamalıdır.
Peki yazarak kazandığımız gelirler ile hayatımızı geçindirebilir miyiz?
Ya da daha yolun başında iken böyle bir hedefe odaklanmak sadece hayal kurmak anlamına mı gelir?
Tam zamanlı olarak blog yazarlığına odaklanan, kaliteli içerik üreten, disiplinli yazarlar, çok ciddi seviyelerde gelirler elde ediyorlar.
Tam zamanlı demekten kastım günde en az 5–6 saat harcayarak içerik üretmekten bahsediyorum. Hatta ilk başlarda 8–10 saat süreler harcayarak bu işe odaklanmanız gerekiyor.
Zaten maaşlı olarak bir yerde çalıştığınızda da sabah 8 akşam 6 arasında çalışmıyor musunuz?
Blog yazarlığı yaparak bulunduğunuz konumdan bağımsız olarak istediğiniz yerden çalışabilir ve kendi işinizin patronu olabilirsiniz.
Zaten bu kadar çok talep olmasının altında yatan en büyük neden bu değil mi?
İçerik yazarlığını tam zamanlı olarak yapsanız bile, tek bir platformda içerik yazarak hayatınızı geçindirmeniz çok kolay değil. Yazının yazılabildiği, içerik üretilen her bir platformda aktif bir yazar olmanız gerekiyor.
Bu platformların çoğu oralarda yazdığınız için size ödeme yapmayacaklar. Fakat bloğunuza okuyucu trafiği çekmek, reklamınızı yapmak için size büyük katkılar sağlayacaktır.
İçerik yazarı olarak mutlaka aktif olmanız gereken platformlar hangileridir?
Türkçe yazıyorsanız: Medium, X (Twitter), LinkedIn
İngilizce yazıyorsanız: Medium, X (Twitter), LinkedIn, Vocal.media, NewBreak
Platformlar içeriklerinizi tüketim bakımından ikiye ayrılırlar.
- Hızlı tüketenler
- Çok hızlı tüketenler
Hızlı tüketenlere örnek olarak Medium, LinkedIn, Vocal.media ve NewBreak verilebilir.
Çok hızlı tüketenlere en güzel örnek ise X’dir.
Platformların tüketim hızına uygun hızda içerik üretmediğinizde büyüme hızınız zorlaşır.
Bütün platformlarda her bir hamlesini çok yakından takip ettiğim yabancı bir blog yazarı var.
Kendisini ilk tespit ettiğimde X’de eskiden kalma 5K takipçili aktif bir hesabını vardı. Neden olduğunu bilmiyorum. (Büyük ihtimalle X’in algoritması eski hesabını pasife düşürdüğü için büyüme sorunu yaşıyordu). Sıfırdan başka bir X hesabı açtı ve yeni hesabında her gün ortalama 10–15 tane bir, iki cümleden oluşan kısa motivasyon yazıları paylaşmaya başladı. (Hatta ilk başlarda paylaşımlarında hashtag veya başka platformlarındaki yazılarına giden linkler kullanmaması da dikkatimi çekmişti)
Gün ve gün takipçi sayısı nasıl yükselecek diye sürekli kendisini gözlemledim. Yavaş fakat istikrarlı şekilde büyüyordu. 10K takipçiden 75K takipçiye ulaşması neredeyse 2–3 ayını aldı. Fakat ilk 10K takipçiye ulaşması yaklaşık 7–8 ay sürmüştü. 10K takipçiye ulaşana kadarda takipçi sayısının artmadığı birçok dönem olduğunu gözlemledim.
Bu yazar hızını hiçbir zaman kesmedi. Şu an 75K takipçi ile öyle bir etkileşim seviyesine geldi ki, görüntülenmeleri rahatlıkla 500K seviyelerine ulaşıyor. Gelir modeli olarak da artık her paylaştığı yazının sonuna nişi — uzmanlığı ile ilgili yazdığı e-kitabının ya da eğitiminin linkini paylaşıyor.
Blog yazarlığının en güncel gelir modeli bu olmaya başladı. Bir konuda uzmanlaşın. Başarı elde edin ve onunla ilgili e-kitap — hizmet sunun.
Bu sayede hem ürettiğiniz içeriklerden Medium’da ki gibi gelir elde edebilirsiniz. Hem de e-kitap, hizmet satışlarınızdan da ciddi bir gelir modeli oluşturabilirsiniz.
Bahsettiğim yazar, güncel olarak yıllık gelirinin 100.000$’ın üzerine çıktığını söylüyor. İnanın bu rakamlar gerçek olduğu kadar bu işe ciddi şekilde bakıp yol haritası oluşturan yazarlar için bu seviyeler hayal değil.
Eğer yurtdışında yaşasaydınız ortalama bir içerik yazarı olarak aylık gelirleriniz 5.000$ ‘dan 2.000$ seviyelerine düştüğünde platformlara küsebilir ve yazı yazmak için alternatif platformlar arayabilirdiniz.
Fakat bu gelirler, Türkiye’de birçok insanın hayalini kurduğu seviyelerdedir. Ayrıca blog yazarlığını tam zamanlı bir iş olarak görebilmek için önemli bir kazanç bariyeridir.
Ben uzun vadede blog yazarlığı ile ilgili ne gibi stratejiler planlıyorum?
Blog yazarlığını uzun yıllardır hem kişisel bloglarımda hem de Medium tarafında sıcak ve aktif tutuyorum. Hiç bir zaman pasife düşürmüyorum. Bunun nedeni ise şu an içinde bulunduğum aktif gelir ve konfor alanımdan çıkmak istememem fakat blog yazarlığını da her zaman alternatif olarak kenarda bulundurmamdır.
Bir gün tüm planlarım bozulabilir, işler değişebilir. Öyle bir durumda da güvendiğim bir gelir alternatifin olduğunu bilmek beni rahatlatıyor. Çünkü minimum efor harcayarak sürekli patlamaya hazır şekilde sıcak tuttuğum bloglarımın olduğunu biliyorum ve bu bana güven veriyor.
Blog yazarlığı sürecine geçmek, benim için bir iş modelinden daha çok gelir modeline sahip olan bir hobi gibi olacak.
Bu sayede de sevdiğim şeyleri yaparak ileride hızlı şekilde gelir modeline geçirebileceğim fırsatları şimdiden aktif şekilde tutuyorum.
Yazmayı seviyoruz, aynı zamanda birçok insan gibi konumdan bağımsız olarak özgürce çalışmayı da seviyoruz. Bunun yanında bir de ek olarak haftada 40 saatten fazla bir süre başkaları için çalışmadan, kendi işimizin patronu olmak gibi bir seviye var.
Blog yazarlığı yolculuğunun iyi ve kötü tarafları vardır.
İyi tarafı: İçerik yazarlığı, günümüzde çok fazla aranan bir beceridir. İçerik yazarak para kazanmanın birçok farklı yolu vardır. Birçok meslek, yapay zekanın işlerini alacağından korkarken size garanti verebilirim ki içerik yazarlığı yapay zekanın ortaya çıkması ile çok daha değerli hale geldi.
Kötü tarafı: Platformlarda çok fazla rekabet var. Hedefsiz şekilde yol alırsanız, oradan oraya savrulur yolunuzu kaybederseniz. Zamanınızı boşa harcamayın ve en baştan itibaren para kazanabileceğiniz gelir modeli oluşturarak ilerleyin.
Hazırladığım bu rehberde, tüm alternatif yollar ile birlikte içerik yazarak nasıl para kazanacağınızı tüm detayları ile size anlatacağım.
Daha fazla ilerlemeden önce bir uyarı daha yapacağım: İçerik yazarak hızlı bir şekilde kolay yoldan para kazanmanın gerçekten kolay bir yolu yoktur. Şu sıralar bazı yazılımcı arkadaşlar özel yazılım sayesinde sahte ve tespit edilemeyen sahte okuyucu oluşturabilecekleri yönünde tekliflerde bulunuyorlar. Bu tip bir teklif ile karşılaşırsanız kesinlikle ciddiye almayın. Blog yazarlığı süreci yukarıda da defalarca belirttiğim gibi ciddi bir zaman alacaktır. Bu yüzden bu yolculuğa sadece yazmayı gerçekten seviyorsanız çıkın.
Blog yazarlığında sağlam adımlar ile ilerlemek için bazı önemli noktalar:
- İçerik yazarları, işin sonunda gerçekten para kazanmak istiyorlarsa pazarlama araçlarını iyi kullanmalılar. Popüler yazarların blog yazılarını, web sitelerini ve SEO’yu nasıl kullandıklarını düşünün.
- Okuyucuların dikkatini çekme, SEO’yu anlama ve yaratıcı olma gibi beceriler, içerik yazımı için olmazsa olmazdır.
- Yeni başlayanlar, SEO hakkında bilgi edinerek, nişlerini belirleyerek, bir portföy oluşturarak ve müşterilere sunum yaparak içerik yazarı olarak başlayabilirler. (Ayrıca size bu rehberde müşterileri nasıl çekeceğinizi de anlatacağım, artık iletişime geçerek yüz yüze veya online olarak toplantı organize ederek ürün anlatma devri sona erdi.)
- İçerik yazarları için kazanç potansiyeli, sektör uzmanlığı, dil yeterliliği ve içerik çıktısı gibi faktörlere bağlıdır.
- Müşterileriniz olmadan da içerik yazarak para kazanabilirsiniz; SEO kullanımı için ürünlerinizi satma konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir.
Müşteriler için içerik yazarak para kazanın
1. Ne tür içerik yazmaktan hoşlandığınıza karar verin. Bunu anlamak için Medium gibi yerlerde blog yazmanızı öneririm. (Çünkü bunu yaparken portföyünüzü de oluşturacaksınız!)
2. SEO, metin yazarlığı ve satışın temellerini öğrenin. YouTube’da bununla ilgili sonsuz miktarda ücretsiz içerik var. SEO hakkında yazdığım bir tane yazımı aşağıda paylaşıyorum.
3. İçerik yazınız için küçük miktarlarda bile olsa para kazanabileceğiniz çeşitli içerik yazma platformlarına katılın. İngilizce yazıyorsanız “Scripted, Textbroker, Medium, Copify, Vocal.media, NewsBreak” ‘i deneyebilirsiniz.
Türkçe içerik yazıyorsanız, Medium sıfırdan başlayabileceğiniz açık ara en kolay ve popüler platformdur. Geçen ay gelen güncelleme ile de artık Türkiye üzerinden kolaylıkla Medium Partner Programına başvuru yaparak TRY olarak gelir elde edebilirsiniz.
4. LinkedIn profilinizi güncelleyin ve LinkedIn, Fiverr, Upwork vb. sitelerde içerik yazma işlerine başvurmaya başlayın. Ben Medium Türkiye için LinkedIn sayfasını açana kadar potansiyelin bu seviyede olduğunu bilmiyordum. LinkedIn’de inanılmaz sayılarda hayalet yazar — içerik üretici ilanı görüyorum.
5. Size içerik yazarı olmayı öğretmeleri veya serbest içerik yazarı işi bulmaları için hayal vaat edenlere para ödemeyin. Güvendiğiniz birini bulun ve ondan kurs / koçluk benzeri hizmet alın. Ancak öncelikle tek başınıza yapmayı deneyin.
6. İnce ayrıntıları çözün. Teklif mi vermek istiyorsunuz yoksa teklif mi almak istiyorsunuz? Ücretleriniz ne olmalı? Uzmanlık alanınız ne olacak? Bu süreçler biraz zaman alır! Fakat kesinlikle boşa geçiyor olarak düşünmeyin ve gelecekteki hayalinize atılan adımlar olarak görün.
7. Yeni şeyler öğrenin. Serbest içerik yazarlığının temellerini biliyorsunuz, diyelim!
Ancak alan adı — web sitesi — hosting yönetimi hakkında bilginiz var mı? Ne kadar iyi bir editörsünüz? Her yazarın en iyi editörü kendisidir. O gün geldiğinde içeriğinizde neyi sunabilirsiniz, bir şeyleri nasıl satacağınızı biliyor musunuz? Profesyonel koçlarımdan satış ile ilgili öğrendiğim en önemli şeyler. “Satış hızdır” — “Satış, hayatın her aşamasında vardır”. Örneğin yeni tanıştığınız birisine kendinizi tanıtırken bile aslında değer satışı yaparsınız. Satış konusunda kendinizi her zaman geliştirin.
8. Ben Part-Time bir yazarım ve dürüst olmak gerekirse, süreçteki pürüzleri sürekli gözlemleyerek kendi alanımda hala birçok konuyu çözmeye ve geliştirmeye çalışıyorum. Her şeyi anlamanız zaman alırsa bu da sorun değil. Hepsini bu yolculuğun bir parçası olarak görün.
Önce kendiniz için içerik yazarak para kazanın
Gelirlerimin çoğunu Medium bloglarım ve şu an ziyaret ettiğiniz kişisel blog sitelerim aracılığıyla elde ediyorum.
Medium TR Bloğum - https://medium.com/@gokhantr
EN Kişisel Bloğum - https://gokhanyalcuk.com
Zaman zaman ücret karşılığında mentorluk / eğitim hizmeti almak isteyen yazarlar oluyor. İleride zaman yaratabilirsem olabilir fakat şu an onlara yeterli ve düzenli zamanı ayırabileceğimi düşünmüyorum. Bu yüzden de şimdilik gelen soruları bu yazıda yaptığım gibi rehber niteliğinde paylaşarak onlara yardımcı olmaya çalışıyorum.
1. Bu konuyu tekrar ediyorum, ne tür içerik yazmaktan hoşlandığınıza bir süre sonra mutlaka karar verin. Çünkü dağınık konular yazarak karışık bir okuyucu kitlesi oluşturursunuz. Örneğin seyahat konuları (nişi) üzerine odaklandıysanız ve içerik yazarlığını sadece zaman geçirmek için yapmıyorsanız. Belirli bir kitleye ulaştığınızda reklam teklifleri almaya çalışacaksınız. Seyahat ile ilgili bir reklamı, seyahat alanlarında yazılar okumaktan hoşlanan bir kitleye çok daha rahat sunabilirsiniz.
2. Bir e-posta aboneliği sunun. Bunun için ConvertKit — Substack’i kullanmanızı öneririm. Mesela ben yazılarımın sonunda paylaştığım e-posta aboneliği linkini ConvertKit üzerinden hazırladığım altyapı ile paylaşıyorum.
3. SEO, metin yazarlığı ve satışların temellerini öğrenin. İçeriğinizin görüntülenmesini sağlamak için SEO’ya ihtiyacınız olacak. İnsanları sayfada tutmak için ise kaliteli seviyede metin yazarlığına ihtiyacınız olacak. İşin sonunda tam zamanlı bir iş olarak düşünüyorsanız da ürün ve/veya hizmetlerinizin satışlarına ihtiyacınız olacak.
4. Web siteniz veya e-posta listeniz için bloğunuzda olmayan farklı içerikler yazın. Fazla düşünmeyin — önerilen bülten paylaşma periyodu haftada birdir.
5. Aktif olmadığınız yeni bir sosyal medyaya dahil olun. Medium’a alternatif olarak X — LinkedIn ‘in en iyi alternatifler olduğunu gözlemliyorum.
6. Size, içerik yaratıcısı olmayı öğretmesi için kimseye para ödemeyin. Eğer gerçekten zorlanıyorsanız o zaman güvendiğiniz birini bulun ve o kişiden destek alın. Ancak öncelikle her zaman kendiniz bir şeyler oluşturmayı deneyin.
7. İnce ayrıntıları çözün. Nişiniz nedir? Ne tür ortaklık ürünleri önermek istiyorsunuz? Bir kurs, reklam veya sponsorluk satmak mı istiyorsunuz? Birden fazla şey deneyebilirsiniz!
8. Yeni şeyler öğrenin. Öğrenmek asla bitmez ve her zaman yazı kabiliyetinizi geliştirin. Bunun en iyi yolu da daha sık yazmaktır.
Bunların hepsi birbirini destekleyen aşamalardır.
Sıkılmadıysanız, bu konular ile ilgili biraz daha derine inelim mi?
İçerik Yazmak (İçerik yazarlığı) Nedir?
Birçok kişi “içerik nasıl yazılır” diye Google’da arama yapar çünkü kulağa harika bir iş gibi gelir… Ancak içerik yazarının aslında ne olduğunu bilmezler.
Bir içerik yazarı, bir marka adına bilgiyi içeriğe dönüştürür. (Marka siz de olabilirsiniz!) Bu içerik, kitleleri etkilemeli ve onları belirli bir ürün veya hizmete yönlendirmelidir.
“İçerik”, bir sosyal medya gönderisi, düşünce liderliği içeriği veya blog gönderileri olabilir, bunlar ilk aklıma gelen sadece birkaç örnek.
Serbest bir yazar olarak, bu tür içerikleri yapmak için bir şirket tarafından işe alınabilirsiniz veya bunu kendi web siteniz / markanız / ürününüz / hizmetiniz için yapacaksınız.
Örnek: Başlangıç seviyesindeki kodlayıcılara back-end geliştirme kursu satan bir şirketiniz olabilir. Bu müşteri, back-end geliştirmedeki kurslar ile ilgili içerik üretmenizi isteyebilir, böylece potansiyel bir müşterinin bloğuna gelmesi, uzman tavsiyelerini okuması ve bir işe girmek için bir kursa kaydolması muhtemeldir. İşte içerik yazımı budur.
İçerik yazarları öncelikli olarak ürün veya hizmetleri pazarlamaya ve tanıtmaya odaklansa da rolleri bu şekilde yapılan reklamcılığın da ötesine geçer.
Duyguları harekete geçirme, eğitme, ilham verme ve okuyucuları eğlendirme gücüne sahiptirler.
İyi yazılmış ve ilgi çekici içerikler oluşturarak içerik yazarları marka güveni oluşturmaya, düşünce liderliği oluşturmaya ve kitleyle derin bağlantılar kurmaya katkıda bulunurlar.
Şu sıralar sosyal platformlarda bazı yeni çıkan kitapların, gerilla tipi pazarlama yöntemi kullanılarak inanılmaz şekilde ziyaretçilere ve okurlara servis edildiğini gözlemliyorum. Bunun arka planında, yayın evi veya kitabın yazarının içerik üreticilere, yazarlara ücretler karşılığında yaptırıldığını düşünüyorum. Gizli şekilde içeriklerin içine gömülen ve reklam algısı yaratmadan okurlara, kitabın ne kadar güzel olduğunu ve kitabın hayatlarını birden olumlu yönde nasıl değiştirdiğini vurgular şekilde yazılar yazıyorlar.
İçerik Yazarlığından Para Kazanmak İçin Gereken Beceriler
Serbest yazarlık, okuyucuları etkili bir şekilde etkilemek ve marka mesajlarını iletmek için benzersiz bir beceri gerektirir. Her serbest yazarın sahip olması gereken bazı temel beceriler şunlardır:
1. Okuyucuları Bağlama Yeteneği: Yetenekli bir içerik yazarı, okuyucuların dikkatini ilk cümleden itibaren nasıl çekeceğini bilir. Okuyucuları okumaya devam etmeye teşvik eden ilgi çekici bir giriş oluşturmanın önemini anlarlar.
2. Marka Konusunda Ustalık: İçerik yazarlarının, markanın sesine uyacak şekilde yazma stillerini uyarlamaları gerekir. İster profesyonel ister günlük veya sohbet tarzında olsun, markanın kişiliğini yazınız aracılığıyla etkili bir şekilde iletmelisiniz.
3. Ayrıntılara Dikkat: İçerik yazarları, çalışmalarında doğruluk ve tutarlılık sağlamak için ayrıntılara büyük dikkat göstermelidir. Cilalı içerik sunmak için dil bilgisi, noktalama ve yazım konusunda titiz olmanız gerekir.
4. SEO Bilgisi: İçerik yazarları için arama motoru optimizasyonunun (SEO) temellerini anlamak çok önemlidir. Arama motoru görünürlüğünü iyileştirmek ve organik trafiği yönlendirmek için yazılarını ilgili anahtar kelimeler, meta etiketler ve geri bağlantılarla optimize etmeleri gerekir.
5. Yaratıcılık: İçerik yazımı, okuyucuları büyülemek ve benzersiz bakış açıları sunmak için yaratıcılık gerektirir. İçerik yazarları, okuyucuların ilgisini çekmek ve onları meşgul etmek için alışılmışın dışında düşünmeli ve masaya yeni fikirler getirmelidir.
Deneyimsiz İçerik Yazarı Olarak Nasıl Başlanır
İçerik yazarı olmakla ilgileniyorsanız ve daha önce deneyiminiz yoksa bile endişelenmeyin! Bu yazıyı okuduktan sonra başlamak çok kolay olacak.
1. Sadece yazmaya başlayın. İçerik yazmaktan para kazanmak için yazma konusunda iyi olmanız gerekir. Hedef kitlenizle neyin yankı bulduğunu görün.
2. Nişinizi belirleyin: Tutkulu olduğunuz ve bilgi sahibi olduğunuz alanı veya konuları belirleyin. Bu, daha sonra müşteri edinmeyi ve/veya hedef kitleniz nezdinde otorite kurmayı çok daha kolay hale getirir. Okuyucularınızın sesini işitmeyi öğrenin.
Şu soruyu kendinize sorun: “Okurlarınızın yerinde olsanız, ne hakkında yazdığınızda kendi bilgilerinize / deneyimlerinize güvenirdiniz?”
3. Çevrimiçi ve ulaşılabilir olun: Medium ve LinkedIn gibi platformlarda profiller oluşturun. Yazma becerilerinizi sergilemek ve çevrimiçi bir takipçi kitlesi oluşturmak için düşüncelerinizi, içgörülerinizi ve uzmanlığınızı herkes ile paylaşın.
4. Bir portföy oluşturun: Daha önce deneyiminiz olmasa bile sıfırdan örnek makaleler veya blog yazıları yazarak bir portföy oluşturabilirsiniz. Çok yönlülüğünüzü göstermek için yazma stillerinizin yelpazesini sergilediğinizden ve farklı sektörlere — konulara hitap ettiğinizden emin olun. (Bunun için her zamanki gibi başlangıç noktası olarak Medium’u öneririm çünkü Medium Partner Programına Türkiye üzerinde de artık kolayca katılabilir ve insanlar makalelerinizi okuduğunda TRY olarak hemen para kazanabilirsiniz.)
5. Teklif vermeye başlayın: LinkedIn üzerinden araştırın ve hizmet verebileceğiniz yerlere becerilerinizi, yazı nişinizi ve projelere nasıl katkılar sağlayabileceğini anlatın. Değer katabileceğinizi vurgulayan kişiselleştirilmiş teklifler hazırlayın. Son iki yıl içinde aldığım bütün liderlik eğitimlerinde “Value Sales” — “Değer Satışı” konusu inanılmaz öne çıktı. Bu yüzden kesinlikle para odaklı katkılardan bahsetmeyin. Katacağınız değerleri anlatın, ısrarcı olun ve ilk retlerle cesaretinizi kırmayın.
İçerik Yazarı Olarak Başlamak İçin İpuçları
Hiçbir deneyiminiz olmadan içerik yazarı olarak başlamak size göz korkutucu görünebilir, ancak bu alana girmek mümkündür. Yolculuğunuzda size yardımcı olacak birkaç ek ipucu vereceğim:
• Nişinizdeki diğer yazarlar ve profesyonellerle ağ kurun. Yazar topluluklarına ve aktif olan Yayınlara yazar olarak katılın. Bu oluşumlar altında size rehberlik ve destek sunabilecek benzer şekilde düşünen kişilerle bir araya gelin. Başlamak için Medium’da en aktif olan Türkçe içerik yazarlarının bulunduğu Türkiye Yayınlarını ve Yazar Topluluğunu seçebilirsin. Yazar toplulukları diğer yazar arkadaşları bulmak ve hızlı iletişim kurabilmek için harika bir yerdir.
• Deneyim kazanmak ve sağlam bir müşteri tabanı oluşturmak için başlangıçta hizmetlerinizi ücretsiz veya indirimli bir oranda sunmayı düşünün. Bu, size gelecekte ücretli fırsatlara kapı açacaktır.
• Müşterilerden geri bildirim alarak veya yazarlık atölyelerine / etkinliklerine katılarak yazma becerilerinizi sürekli olarak geliştirin. Sürekli gelişen içerik yazma alanında rekabetçi kalmak için sektör trendleri ve en iyi uygulamalarla güncel kalın.
Unutmayın, deneyimsiz bir içerik yazarı olarak başlamak azim, özveri ve öğrenme isteği gerektirir. Bu adımları izleyerek ve mevcut kaynaklardan yararlanarak içerik yazarlığı alanında ödüllendirici bir kariyere başlayabilirsiniz.
İçerik Yazarları İçin Kazanç Potansiyeli Nedir?
PayScale tarafından yapılan bir ankete göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir içerik yazarının ortalama maaşı yılda 50.000 dolardır. Indeed, ortalama maaşın saatte 20,20 dolar (veya yılda 42.016 dolar) olduğunu bildiriyor.
İçerik yazma konusunda beşinci yılımdayım ve giriş bölümünde detaylıca açıkladığım gibi şu an sadece boş zamanlarımda yazıyorum. Fakat mevcut etkileşim ve büyüme istatistiklerime bakarak söyleyebilirim ki tam zamanlı olarak içerik üretirsem her ay 4.000$’dan fazla kazancı kolaylıkla elde edebilirim. Geçtiğimiz aylarda bir deneme yaparak bir ay boyunca her gün sadece 1 saat ayırarak bir deneme yaptım. Tüm bloglarımda Medium + Google Adsense gelirleri olarak kolaylıkla 400$ seviyesini aşabildiğimi gözlemledim. Türkiye Yayını yazarlarının gelir seviyelerini ve etkileşim oranlarını da yakından gözlemliyorum.
Kısa süre önce başlayan ve ilk ayında 50$ seviyesini kolaylıkla aşan çok fazla yazar olduğunu gözlemliyorum.
Açık söylemek gerekirse ben başladığımda İngilizce bloğumda ilk ay 1$ altında gelir elde etmiştim.
Şu sıralar yazmaya yeni başlayan ve Türkçe içerik üreten yazarlar gerçekten çok şansılar. Çünkü Medium artık Türkiye’yi de Medium partner programına dahil etti ve hemen başvuru yaparak TRY olarak ödeme almaya başlayabiliyorlar. Kalite içerikler üretip Türkiye Yayınında yazıları yayınlandığı taktirde de ilk günden ciddi etkileşim seviyelerine ulaşarak 50$ gelir seviyesini ilk ay itibari ile aşabiliyorlar.
Bir içerik yazarı olarak kazanabileceğiniz gelir miktarı şunlara bağlıdır:
• Kendinizi müşterilere ve hedef kitlenize satmada ne kadar iyi olduğunuz. Birçok yetenekli içerik yazarı, sadece “Hey, bu iş için en iyi kişi benim. Beni işe almalısın.” veya “Hey, sorununu çözen harika bir ürün yaptım. Bunu satın almalısın.” demeyi sevmedikleri için başarısız olmuştur.
• Kendinizi ortaya koymada ne kadar iyisiniz. Ne sıklıkla yeni satış noktalarına başvuruyorsunuz, yeni işlere başvuruyorsunuz veya bülteninizdeki listenize e-posta gönderiyorsunuz?
• Bunu söylemekten nefret ediyorum ama düşük ücretli ve SEO uyumlu makale yazma işi arıyorsanız, yapay zekâ tarafından çoktan alt edilmişsinizdir. Bir konuyu ne kadar iyi bilirseniz, bu konu hakkında içerik yazarak para kazanma olasılığınız o kadar artar.
• Yüksek kaliteli içerik oluşturmada ne kadar hızlı olduğunuz da çok önemli. İyi bir şey yazmanız 20+ saatinizi alırsa, müşteriler tarzınızı sevmeyecek ve daha hızlı iyi içerik oluşturabilen kişiler tarafından alt edileceksiniz.
İçerik Yazarak Nasıl Para Kazanılır?
Becerilerinizi paraya dönüştürebileceğiniz ve içerik yazarak para kazanabileceğiniz iki ana yolu ele alalım: blog yazmak ve serbest yazarlık. Bunlar yeni başlayanlar için uygun olan en sevdiğim stratejilerden bazıları. Ancak uyarı: bunlar hızlı para kazanma stratejileri değil; para kazanmaya başlamak zaman alacaktır.
Bir Blogdan Para Kazanma
Formül basit: bir blog oluşturun, anahtar kelimeler için sıralama yapın, reklamlar yerleştirin ve Google AdSense (veya benzeri, diğer platformlar MediaVine veya Ezoic) aracılığıyla tıklama, gorüntülenme başına ödeme alın.
Başka bir seçenek de blogunuzda ürün veya hizmetleri tanıttığınız ve yönlendirmeniz aracılığıyla oluşturulan her satış veya potansiyel müşteri için komisyon kazandığınız bağlı kuruluş pazarlamasıdır.
Ek olarak, blogunuzda sponsorlu içerik sunabilirsiniz. Bu, kitlenizin ilgi alanlarıyla uyumlu özel içerik oluşturmak için markalarla veya işletmelerle iş birliği yapmayı içerir. Karşılığında, blogunuzda sponsorlu içeriği yayınlamak için komisyon alırsınız.
Serbest Çalışma Fırsatları
Serbest çalışma, para kazanmak isteyen içerik yazarları için popüler bir seçimdir. Esneklik ve çeşitlilik sunarak farklı müşteriler ve projelerle çalışmanıza olanak tanır. Upwork, Freelancer ve Fiverr gibi çok sayıda serbest çalışma platformu, yazarları içerik oluşturma hizmetleri arayan işletmelerle buluşturur.
Tipik formül, düşük teklif vermek, incelemeler almak ve sağlam referanslar edindikten sonra ücretleri artırmaya başlamaktır. Ancak bence, bu dibe doğru gidiştir ve aşağılayıcıdır. Çünkü çok az ücret karşılığında iş yapmanız anlamına gelir.
Bunun yerine başka bir yerde portföy oluşturmanızı öneririm: Medium, kişisel blogunuz, LinkedIn, vb. herhangi bir yer olabilir. Bu içerik size aittir. Bu uzmanlığı, hak ettiğiniz oranda platformlarda yeni müşteriler kazanmak ve satış yapmak için kullanın.
Konferanslara, etkinliklere katılmak, ilgili topluluklara katılmak da değerli bağlantılar kurmak ve serbest çalışma fırsatlarına yol açabilir.
Bir yere varana kadar bir süre buna devam etmeniz gerekecek.
Sonuç
İçerik yazarak gerçekten ciddi miktarlarda paralar kazanabilirsiniz. İçeriklerinizin konusu, güneşin altında uzanırken aklınıza gelebilecek her şey hakkında olabilir.
İçerik yazarak para kazanmak istiyorsanız.
a) Sadık okuyucu kitlesi oluşturmalısınız.
b) İçeriği nasıl paraya çevireceğinizi öğrenmelisiniz.
Kitleyi bulmak şu anlama gelir.
SEO öğrenmek, nasıl sunum yapacağınızı öğrenmek ve Medium’da aktif yayınlarda nasıl viral olacağınızı öğrenmektir.
Tutarlı olun.
Ne hakkında yazmayı sevdiğinizi ve bu yazıyı seven kitleye nasıl hizmet edeceğinizi keşfedin.
Bir içeriği paylaştığınız an artık o eskidir. Yenisine odaklanın ve eski içeriğin arşive gitmesine göz yumun. Her yeni yazınız, size gelir getiren aktif yazınız olacaktır.
Kısa bir süre sonra sadece 1 hafta geçince eski yazılardan beklentiniz olmasın.
Algoritmalar ve okurlarınız günümüz dünyasında her şeyi çok hızlı şekilde tüketiyorlar.
Paylaştığınız içerikler, çok kısa süre sonra eskiyecektir. Buna kafayı takmayın ve üzülmeyin. Sadece yazmaya devam edin.
Nasıl para kazanacağınızı öğrenmek ise şu anlama gelir.
Ürün ve hizmetiniz için belirli bir ücret belirlemek, Kişisel bloğunuza Google AdSense kurmak, bir şey alırken — satarken nasıl pazarlık yapacağınızı öğrenmek, kendinizi değerinizi öne çıkaracak şekilde nasıl sunacağınızı öğrenmek, nasıl dijital ürünler yaratacağınızı ve satacağınızı öğrenmek.
Karşınıza çıkacak en büyük engel muhtemelen kendiniz olacaksınız. Özellikle başarısızlıkla karşı karşıya kaldığınızda tutarlı olmak zordur. İş görüşmelerinden reddedilirsiniz. Büyük hikâyeniz viral olmaz. Kovulursunuz. Kimse ürün ve/veya hizmetinize giden bağlantınıza tıklamaz.
Ancak öğrenmeye ve gelişmeye devam ederseniz, çevrimiçi içerik yazarak para kazanmak mümkündür.
Hangi tip yazarlıklar en çok kazandırıyor?
Hayalet yazarlık, açık ara en yüksek ücretli içerik yazarlığıdır. Bu belki biraz egonuzun ölümüne neden olabilir çünkü o an, başkası olarak onlar için yazıyorsunuzdur. Bu tip yazarlık yeni başlayanlar için uygun değildir. Bu yüzden yukarıdaki rehberde bundan bahsetmedim.
Çünkü hayalet yazarlık, tamamen kurduğunuz ikili ilişkiler ve ağınız ile ilgilidir. Onun için ürettiğiniz içeriklerden memnun olan bir müşteri bulduğunuzda, sizi mutlaka başkalarına yönlendireceklerdir.
Bu yola başlamaya kararlıysanız, Reedsy’de düşük ücretli hayalet yazarlık işlerini takip edebilirsiniz.
Aşağıdaki link üzerinden ulaşacağınız bağlantılardan Medium Türkiye yazar topluluğuna katılabilirsiniz.
Yazarlık oyununu kuralına uygun ve daha iyi oynamanız için size küçük bir hediye vermek istiyorum — Buradan Alabilirsin.